Andalucia: Gazpacho, Jerez, Olijven en meer!

Andalucia is wat mij betreft een heel bijzondere streek in culinair Spanje. Enkele grootheden die uit Andalucia komen: Sherry (Jerez op z’n spaans), olijven, Gazpacho en enkele prachtige Ibérico-hammen. Het is een streek die sterk beïnvloed is door Moorse (Arabische) invloeden en dat vind je tot op de dag van vandaag terug in de keuken: veel kruiden en specerijen (saffraan!) en Arabische bereidingswijzen.

Andalucia is het zuiden van Spanje, bekend van de Costa del Sol (Marbella, Torremolinos en meer van dat soort narigheid). Andalucia is echter ook één van de mooiste streken van Spanje voor lekkerbekken. De tapas-cultuur vindt hier zijn hoogtepunt, getuige de vele, geweldige tapasbars in bijvoorbeeld Sevilla en Malaga. Hier weten ze echt hoe een sardien te grillen, en ze maken een waar feestmaal van calamares plancha, Inktvis gebakken op een gloeiend hete, rvs grillplaat.

Ik ben er dan ook trots op dat we in de Deli vanaf nu enkele mooie producten hebben uit Andalucia. Olijven uiteraard: gefermenteerde olijven en gemarineerde olijven van kleinschalige producenten. Gemarineerde Kalamata-olijven bv., die je misschien kent uit Griekenland, maar ook gele Gordal-olijven, ook weer in een heerlijke marinade. Daarnaast kapperappeltjes, knapperig en hartig gemarineerd, zo ongeveer de beste die ik ooit proefde.

Andalucia produceert ook prachtige vijgjes. Ze lijken wat op de kleine black mission vijgjes die je misschien kent. Met een coating van heerlijke chocolade is dit mijn nieuwe zondag-ontbijt, met een cortado en wat fruit.

Echt geweldig zijn ook de koekjes op basis van olijfolie uit Andalucia. Ze hebben een beetje chocola en ze behoren tot de beste koekjes die Andalucia te bieden heeft. Als je dan toch zondigt, doe het dan een beetje gezond en lekker, met zo’n olijfoliekoekje.

Gazpacho tenslotte is één van onze zomerspecialiteiten. Dit is echt een grootheid van de Andalusische keuken. Verfrissend, ijskoud en met een diepe smaak. Bij ons een huisgemaakte soep (of is het een vloeibare salade?) van tomaat, paprika, knoflook, Bigas brood, sherry-azijn en olijfolie. Met passend garnituur (brunoise van komkommer, rode ui en paprika) is dit toch wel het ultieme zomergerecht lijkt me zo.

Hierbij ons recept, voor 4 tot 6 personen:

  • 4 blikken goede tomaten a 400 gram, laat er twee uitlekken
  • twee rode paprika’s
  • 5 tenen knoflook
  • 2 of drie dikke plakken oudbakken brood van goede kwaliteit, gedroogd (kan ook in de oven, maar laat niet bruin worden)
  • 4 eetlepels sherry-azijn
  • 1 deciliter goede, virgen extra olijfolie
  • zout, peper en suiker naar smaak

Verwijder zaad en lijsten van de paprika’s en hak ze grof. Maak de knoflook in blender of keukenmachine fijn. Voeg de paprika’s toe en pureer tot een gladde pasta. Voeg tomaat en stukjes brood toe en mix tot een vrij dikke soep. Voeg dan azijn, olie, zout peper en suiker toe. Proef goed, en voeg evt meer van dit toe. Laat ijskoud worden, desnoods in de vriezer.

Een garnituur van komkommer, paprika en rode ui (in gelijke delen) is wel lekker! Neem 1/2 komkommer, 3/4 paprika en 1 ui en snijd dit in fijne brunoise (is kleine blokjes). Zet dit op tafel, zodat de eters zelf naar smaak kunnen toevoegen. Gebakken croutons (migas op zijn Spaans) zijn ook lekker als extra toevoeging. Buen Provecho! (oftewel: eet smakelijk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *