Chocolade in Amsterdam

chocola blogChocolade, één van de meest wellustige, en meest begeerde producten op aarde. Amsterdam is sinds vele tientallen, wellicht honderden, jaren de grootste havenstad voor chocolade ter wereld. Belgische, Zwitserse, Italiaanse of Duitse chocola, het is zeer waarschijnlijk dat de cacaobonen in het Amsterdamse Westelijk havengebied zijn aangekomen. Dit is uiteraard aan de beroemde, en beruchte, Nederlandse handelsgeest te danken.

Hagelslag en koetjesrepen?

Bij chocolade denk je niet meteen aan Nederland. Wel aan België natuurlijk, of Zwitserland, en laten we Italië ook niet uitvlakken met de beroemde Gianduja uit Turijn en de Toscaanse chocolade van Amedei. Maar Nederland? Amsterdam? Dat is hagelslag en koetjesrepen, toch?

Een groot misverstand. Amsterdam (met inbegrip van de Zaanstreek) is een zeer belangrijke locatie voor chocolade, nog los van die havens. Zo was het Casparus van Houten die in de 19e eeuw het procedé uitvond om het vet te scheiden van de smaakbestanddelen. Het internationaal beroemde, en wereldwijd gebruikte, cacaopoeder was een feit. Het merk Van Houten bestaat nog steeds, zoals je zult weten.

Chocolade uit Amsterdam? Jazeker!

Amsterdam en omstreken is een producent van chocolade van topkwaliteit. In de Deli verkopen we de onovertroffen bonbons en andere producten van Koek en Chocolade uit Laren. Anne-Claire, de maitre van dit bedrijf, is een perfectionist pur sang. De medewerkers van onze Deli krijgen nog net geen strafwerk als ze de zakjes gedroogde mango met pure chocola niet precies zo behandelen als zij wil. Anne-Claire heeft een meesteroog voor detail. Haar perfectionisme leidt tot geweldige bonbons, gekonfijte sinaasappelschillen en meer van dat lekkers. Haar chocoladeproducten zijn een reden op zich om de Deli te bezoeken.

Nog dichter bij huis maken Rodney en Enver van the Chocolatemakers hun producten. Een echt Amsterdams bedrijf, dat liefde voor chocolade (en rum trouwens!) uitstraalt. Geweldige smaak uiteraard, maar ook gemaakt met oog voor milieu, mens en dier. Zij zijn het bedrijf dat de nieuwe oogst cacaobonen per zeilschip vanuit Zuid Amerika naar Amsterdam laat komen. Is het schip eenmaal in Amsterdam, dan is dat uiteraard reden voor een feest (met wederom die geweldige rum…). Uit Afrika verwerken ze verder nog cacao uit het Virunga National Park, waar een deel van de opbrengst gaat naar de bescherming van gorilla’s. Bovenal is de smaak van hun repen uniek en uitstekend. Je proeft terroir en het karakter van bv. de Criollo bonen die ze gebruiken.

Een (wellicht) onverwachte toepassing van cacao vind je ten slotte in de Chipotle worst van onze Amsterdamse vrienden van Brandt en Levie. De cacao wordt daar gebruikt als licht bittere maar vooral aromatische specerij in een droge worst. Zo raar is dat trouwens ook weer niet. In Mexico is chocolade een zeer traditionele smaakmaker in onder meer Mole Poblano. In Frankrijk, Italië en Spanje wordt (bittere) chocolade al heel lang gebruikt in hazenpeper en andere rijke stoofpotten.

Kortom, Amsterdam is eigenlijk wereldhoofdstad van chocolade, getuige ook belangrijke chocoladefestivals die jaarlijks in onze stad plaatsvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *