Lasagne

Lasagne is briljant in al zijn eenvoud. Er is vrijwel niemand die niet houdt van deze Italiaanse klassieker: velletjes pastadeeg, om en om gestapeld met een hartige vulling, en vervolgens goudbruin gebakken in de oven. Het is bij uitstek een feestgerecht, zoals andere pastagerechten uit de oven dat ook zijn. Wie kent niet de beroemde scene uit de eetfilm Big Night, waarin een klassieke Timpano wordt bereid. De hartstocht waarmee het gerecht wordt bereid is legendarisch. Als de Timpano uit de oven komt wordt er aan geroken, hij wordt bevoeld, beklopt en zelfs beluisterd. Aan tafel is iedereen emotioneel. De pater familias zegt tegen de koks: “This is so fucking good, I should kill you”. Op de achtergrond klinkt een gezellige Siciliaanse Tarantella, vette knipoog naar The Godfather natuurlijk.

Lasagne is dus feest! Minder ingewikkeld dan bovenstaande Timpano, maar toch. Neem de tijd voor de bereiding, die heb je ook nodig. Kant en klare lasagne-kits uit de supermarkt zijn weliswaar snel, maar verre van feestelijk. Maak gewoon door de week een snelle pasta, en bewaar lasagne voor in het weekend.

Lasagna is één van de oudste pastavormen. Logisch natuurlijk, want het is gewoon een velletje. Heb je meer velletjes, hetgeen gebruikelijk is, dan is het lasagne, het meervoud van lasagna. In het oude Rome was het al bekend als lagani. Sla er Cicero maar eens op na, deze grote Romein was een fervent liefhebber!

De ultieme klassieker is natuurlijk lasagne alla Bolognese. Het recept is heel eenvoudig, maar wel tijdrovend: Leg op de bodem van een ingevette ovenschaal een laagje lasagna-vellen. Daarop gaat een laagje bolognesesaus (zie het blog over deze saus). Daarna een laagje bechamelsaus (besciamella op zijn Italiaans; google een goed recept). Bestrooi dit met een beetje geraspte parmezaanse kaas. Herhaal dit drie keer en eindig met rijkelijk Parmezaan. Bak het geheel in de oven goudbruin, ongeveer 45 minuten op 180 graden. Laat de schotel op het aanrecht een kwartiertje rusten en serveer met een frisse salade!

Voor de feestelijkheid hier nog even wat aandacht voor Vincisgrassi, een soort van superdeluxe, zeer rijke lasagne. Het komt uit de Italiaanse regio Marche, grenzend aan Emilia-Romagna en Toscana. Volgens de legende werd het voor het eerst gemaakt om een Duitse maarschalk, Zijne Excellentie Windisch Graetz, te imponeren. Tegenwoordig is het een feestlasagne, gegeten tijdens bijvoorbeeld carnaval. Het idee is om helemaal los te gaan met luxe ingrediënten als parmaham; morieljes; zwezerik etc. etc. Ik zou het zelf niet maken voor carnaval, maar wellicht wel als ik de behoefte zou hebben om indruk te maken op schoonouders of zo.

1323106310_vincisgrassi-tyddyn-llan-300x250

Maak ragú bolognese, maar gebruik kalfsgehakt in plaats van rund. Voeg op het eind van de bereidingstijd fijngesnipperde parmaham toe, ongeveer 1/3 van het gewicht van het gehakt. De bechamelsaus maak je zoals gebruikelijk, maar gebruik  wat weekvocht van 100 gram gedroogde morieljes naast de gebruikelijke melk. Bouw nu de lasagne op. Begin weer met lasagne-vellen, gevolgd door de ragú. Op het laagje ragú leg je de geweekte morieljes, kippenlevers, zwezerik, meer parmaham, cantharellen, kwarteleitjes,  wat burrata, etc. Hoe rijker, hoe extravaganter, hoe beter is in dit geval het devies. vervolgens bechamel, parmezaan en nieuwe velletjes lasagne. Herhaal dit drie keer en eindig met een laagje parmezaanse kaas. Bak het geheel goudbruin op 180 graden gedurende 45 minuten. Laat een kwartiertje rusten buiten de oven. Snijd hem dan aan, denk nooit meer aan je bankrekening, en geniet van deze ultieme decadentie! Wijntip: Amarone, en dan gewoon de allerbeste!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *