Vis moet zwemmen: 4 weekendwijnen voor vis

De weekendwijn begint zo langzamerhand een begrip te worden in de Deli. Ieder weekend, van vrijdag tot en met zondag, besteden we aandacht aan één wijn uit ons assortiment. Deze wijn hebben we dan uiteraard ook open om te proeven. Inmiddels hebben we zo’n twintig wijnen als weekendwijn in het zonnetje gezet. Tijd dus om er een paar nogmaals de revue te laten passeren. In dit blog vier wijnen die, elk op hun eigen manier, goed bij visgerechten gaan.

vinhoQuinta da Aveleda 2014, Vinho Verde, Portugal

Deze wijn kreeg een lovende recensie van Harold Hamersma in het Parool, als begeleider van salade met gerookte makreel, rode biet en mierikswortelmayonaise. Het is een heerlijk lichte, zeer frisse wijn. Hij heeft tonen van appel en citrus in geur en smaak. Deze Vinho Verde werkt ook uitstekend bij maatjesharing, of bijvoorbeeld bij tapas die vrij pittig of vet zijn. Maar vergeet de wijn vooral niet als fris aperitief in de zon, met een lekker nootje of zo (maar geen pinda’s!).

 

raddeckRaddeck Riesling 2014, Rheinhessen, Duitsland

Riesling is echt dé druif van Duitsland. Het is wellicht nog meer een kameleon dan Chardonnay. Riesling kan variëren van kurkdroog tot weelderig zoet en alles daar tussenin. Deze biologische van Raddeck komt uit Rheinhessen. Hij heeft een elegante mineraliteit door de leisteen waarop de stokken groeien. Een frisse, moderne, Duitse riesling, met kenmerkende aroma’s van citrus en wat petroleum. Heerlijk bij zoetwatervis! Maak eens een Matelote, een soort ragout van zoetwatervis met deze riesling. Google een mooi recept, uit de Elzas bij voorkeur, en doe de wijn zowel in de pan als in het glas!

 

grecPropizio Grechetto 2013, Lazio, Italië

Dit is een echte smaakbom. Hij komt uit Lazio, ten zuiden van Rome. Grechetto is een Italiaanse druif van, zoals de naam al doet vermoeden, Griekse oorsprong. De stokken groeien op vulkanische bodem, wat zorgt voor veel mineraliteit in de wijn. In de nasmaak het, voor veel Italiaans wit, karakteristieke bittertje. Veel smaakconcentratie, echt een mond vol! Subliem bij spaghetti alle vongole, in bianco (wit, dus zonder tomaat) uiteraard. Tomaat zou sowieso verboden moeten worden bij vongole. 

 

Argiolas Vermentino Costamolino 2013, Sardinië, Italië

Subtiel en delicaat, met wit fruit, een zekere kruidigheid en een vleugje venkel. Kortom: een voorjaarswijn pur sang, die het in de zomer ook goed doet trouwens. Costamolino is een prachtige Vermentino, een inheemse Sardijnse druif. De druif heet in zuid Frankrijk Rolle, en geeft daar ook prachtige wijnen, maar wel van een totaal ander karakter. Antonio Argiolas was de godfather van de Sardijnse wijnmakers. Hij overleed in 2009, in de gezegende leeftijd van 102 jaar. Het bedrijf is nog steeds in familiebezit. De wijn glorieert bij kreeft, of bijvoorbeeld paella met vis en zeevruchten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *